نیجریه کشوری است که از لحاظ شاخص توسعه بشری، در میان ۱۶۰ کشور جهان در رتبه ۱۲۹ قرار دارد.کشوری که یکی از بزرگترین کشورهای افریقا به حساب میآید و از لحاظ جمعیت نیز پر جمعیتترین آنهاست و از لحاظ قومی نیز متنوع ترین این کشورها به شمار میرود. تنوعات قومی و نژادی به معنای واقعی آن در این کشور وجود دارد؛ چرا که در این کشور بالغ بر ۲۵۰ گروه قومی تمرکز یافتهاند.
از جمله مهمترین و بزرگترین تنوعات قومی کشور نیجریه می توان به سه قومYoruba ، Ibo و HausaِFulaniدر شمال کشور اشاره نمود.
لازم به ذکر است که اقوام : Yoruba ،Ibo ، HausaِFulani ،Kahuri ،Tiv ،Edo ، Nupe ، Ibibio و Ijawتقریباً ۸۰ درصد از جمعیت کل این کشور هستند و از لحاظ مذهبی نیز۵۰ درصد این کشور مسلمان ۳۵ درصد مسیحی و باقی آن راanimimstsها (روح گرایان) تشکیل می دهند.
نیجریه در سال ۱۹۶۰ استقلال خود را اعلام کرد، اما هفت سال بعد دچار جنگی شد که نیجریه را در تاریخ جهان ثبت نمود.در روز ۲۶ مه سال ۱۹۶۷ میلادی مجلس مشورتی ایالت شرقی نیجریه جدایی بیافرا را از کشور نیجریه تصویب میکند، این مصوبه مانند آخرین میخی بود که به تابوت آشتی ملی کوبیده شد و جنگ داخلی نیجریه آغاز گشت که در جریان و حتی پس از خاتمه آن بین یک تا سه میلیون نیجریه ای اغلب به دلیل گرسنگی جان خود را از دست دادند.
در ژوییه سال ۱۹۶۶ میلادی ژنرال مسیحی یعقوب گاوون با حمایت نظامیان مسلمان دست به یک کودتای نظامی میزند ویک دولت فدرال نظامی را مستقر میکند. فرماندار نظامی ایالت شرقی محل سکونت قوم ایبو که آنها نیز مسیحی بودند به نام ژنرال چوکووامکا اودومگوو اوجوکوو مشروعیت حکومت یعقوب گاوون را به رسمیت نمیشناسد و از این جا روز شمار جنگ آغاز میشود.
ریشه اصلی این جنگ مرگبار نفت بود.ایالت شرقی و سرزمین بیافرا دارای ذخایر غنی نفت بود که در سال ۱۹۵۵ میلادی توسط شرکت های انگلیسی شل و بریتیش پترولیوم کشف شده بودند.پس از اینکه یعقوب گاوون به قدرت رسید، اوجوکوو اعلام میکند درآمدهای نفتی منطقه توسط فرمانداری بیافرا مسدود میشود تا برای انتقال و اسکان ایبوهایی که ساکن شمال بودند و از سرکوب فرار کرده و آواره شده بودند،برسد.
سه روز پس از اینکه مجلس مشورتی ایالت شرقی نیجریه تجزیه بیافرااز نیجریه را تصویب میکند ؛ اوجوکوو استقلال جمهوری بیافرا که نام آن برگرفته از خلیج بیافرا بود را اعلام میکند.
واکنش دولت فدرال نظامی فوری بود.لاگوس وضعیت فوق العادهاعلام کرده و نیروهای ارتش را به بیافرا اعزام میکند و درگیری بزودی به یک جنگ تمام عیار داخلی مبدل میشودکه در شدیدترین مراحل آن بیش از ۲۵۰ هزار سرباز دولت فدرال با جدایی طلبان بیافرایی میجنگیدند.در ابتدا، بیافرا به خوبی مقاومت میکند.
نیروهای دولت فدرال سرزمین بیافرا را محاصره کرده و از ورود هرگونه مواد غذایی و کمک بشردوستانه به منطقه درگیری جلوگیری میکنند.
ایبوهای ساکن بیافرا که در معرض قحطی قرار داشتند ،تسلیم نمیشوند، اما قحطی و گرسنگی موجب مرگ صدها نفردر روز میشود و این تعداد هر روز افزایش می یابد.
سرانجام بیافرا به زانو در میآید و از سازمان ملل میخواهد در مورد شرایط یک آتشبس برای تدارک توافق های صلح میانجیگری کند.اما دولت فدرال قاطعانه پاسخ منفی داده و اعلام میکند جدایی طلبان بیافرا باید بدون قید و شرط تسلیم شده و استقلال بیافرا منتفی شود.
در پی یک حمله سنگین نیروهای فدرال به نیروهای دفاعی تحلیل رفته، جدایی طلبان بیافرا، اوجوکوو رهبر جدایی طلبانبه ساحل عاج فرار می کند.
سرانجام پس از ۳۳ ماه جنگ برادرکشی که منجر به مرگ بین یک تا سه میلیون نفر میشود که بخش اعظم قربانیان آن به دلیل گرسنگی بود، جــنگ بیافرا خاتمه مییابد.
جنگ بیافرا یکی از جنگ های داخلی بیرحمانهای است که همواره در یاد انسان باقی میماند.
آخرین ناآرامی از انتخابات سابق نیجریه گزارش شده است که دو رقیب انتخاباتی یعنیگودلاک جاناتان از حزب مسیحی نیجریه با محمد بوهاری نامزد مسلمان شمال نیجریه و جنرال سابق ارتش در آن به رقابت انتخاباتی پرداختند و پس از پیروزی جاناتان ناآرامی ها در این کشور قوت گرفت و گودلاگ جاناتان در سخنرانی بعد از انتخابش ناآرامیهای سال ۱۹۶۷ را یادآور شده بود و خطاب به مردمش گفته بود: «هنوز کشور ما تحت تاثیر این جنگ قرار دارد.»
اما به طور کلی همه آفریقا جنگها و ناآرامی نیست. چیز دیگری که آفریقا را در سطح جهان معرفی میکند هنرهای سنتی و دستی این کشورهاست و نیـــجریه به عنوان کشوری که دارای تنوع زیادی قومی و فرهنگی است از گنجینههای مهم هنر سنتی افریقا قلمداد میشود. هرچند در دوران جدید ادیان اسلام و مسیــــحیت، ایدههـاینو و جهانبینی جدیدی را با خود به آفریقا آوردهاند ، اما هنوز بسیاری از اعتقادات کهن در آفریقا و بومیانش قرار دارد و هنوز پـــــیروان ادیانی چون اسلام و مسیحیت تحت تاثیر اساطیر و جهاننگری مذاهب بومی قرار دارند.
همیشه نوع اشیاء ساخته شده در افریقا(صورتک)و موضوعات ارائه شده (ارواح نیاکان) دارای ارتباط تنگاتنگی با هم هستند و آنچه که در هنر آفریقا پا برجاست، سبک آن یعنی مجموعهای از اشکال و ارتباط بین این اشکال است که بخشی از خصوصیات یک فرهنگ را نشان میدهد. مثلا برخی از صورتکها در جشن ها استفاده میشوند مانند صورتکی به نام “ژله ده”مربوط به قوم یوروبای نیجریه که بیانگر چهره زنی با چشمانی آبی رنگ که دستمالی قرمز رنگ به سر دارد و در باور بومیان حرکات”ژله ده” هیجانات اشخاص را کم میکند و سبب میشود که آنان خود را با تضادها هماهنگ و منطبق سازند. صورت دیگری در بین قوم یوروبا وجو دارد که در پشت آن خرگوشی وجود دارد. در این صورتک خرگوش نماد انسانی عادی است که با زیرکی مشکلات را پشت سر میگذارد. به طورکلی هرچند صورتکهای آفریقایی مورد استفاده در آداب و رسوم و جشنها، هرچند نمایشگر چهره خاصی هستند، اما نماینده روحانیتی میشوند که به بیان صفات روح صورتک میپردازد.
دسته: